Scurt istoric

Istorie Decembrie 6, 2014

De la înființare, satul Poiana a făcut parte din Parohia Fundul Herței, ca filie a acesteia. Satul nu a avut biserică.

Din anul 1999 preotul Mîndru Cristian, paroh la Parohia Fundul Herței, începe construcția bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din satul Poiana pe un teren donat de săteanca Maniga Eugenia cu fiii și susținut de această familie ale cărei contribuții materiale și bănești totalizează aproape 95% din ceea ce s-a realizat până în prezent la această biserică, construcție din bârne de lemn lucrate de meșteri din satul Breaza, județul Suceava, pe fundații înalte de beton. În interior bârnele au fost acoperite cu un strat de stuf peste care s-a montat o plasă și peste aceasta s-a făcut o tencuială specială pe care în prezent se lucrează la finalizarea picturii.

În exterior bârnele au fost acoperite cu scândură de rășinoase, sistem lambriuri, de la ștablatul acoperișului până la soclul fundațiilor. Situată pe un platou înalt, biserica are o înfățișare deosebită.

Din anul 2002 s-a înființat Parohia Poiana-Herța, dar până în present satul cu biserica în lucru a rămas în suplinirea preotului Mîndru Cristian, parohul Parohiei Fundul Herței.